• https://www.facebook.com/Flygezgin
  • https://twitter.com/flygezgin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

FlyGezgin

KANADA

   CN Tower                  

Dünyanın en yüksek yapısı olan Canadian National Tower, (Kanada Ulusal Kulesi), 553.3 metre yüksekliğinde. Yapımı 40 ay sürdü. Toronto'nun gökdelenlerinin çok daha üstünde bir noktadan sinyal yollayıp bir iletişim merkezi görevi gördüğü gibi, aynı zamanda da, dünyaca ünlü bir eğlence merkezi ve turistlerin uğrak yeridir.

1973 Şubat'ında kule çalışmaları başlamadan önce, planlama komitesi üyeleri, dünyadaki diğer kuleleri inceledi. Onlarınki var olan kulelerin en büyüğü olacak, ve ziyaretlere büyük kolaylıklar sağlanacaktı. Çok sayıda ziyaretçi alabiliyor (Yılda ortalama 1.7 milyon). Manzarası da sadece Toronto'yla sınırlı değil, 100 mil'e kadar görülebiliyor. Mimarlar, diğer yerlerde gördüklerinden yola çıkarak, tepesinde "Gök zarı" diye adlandırılan bir bölmesi olan iğne şeklindeki yapıyı tasarladı. "Gök zarı", iç ve dış taraflarında gözlem alanları, bir gece kulübü ve 351 metre yükseklikte dönen bir restoran bulunan kapsül şeklinde bir yapı. Eğer bu da yetmezse, Space Deck (Uzay Güvertesi) adı verilen dünyanın en yüksek gözlem odasından, 447 metre yükseklikte daha etkileyici manzaralara şahit olabilirsiniz. Bu yükseklikte kimi zaman bina sallanır, ancak ziyaretçiler bunun normal bir durum olduğu konusunda ikna edilir. Yüksek yapıların hepsi, yüksekte türbülansla başa çıkacak şekilde tasarlanır. Sallanma payı olmazsa tehlikeli olabilirler. C.N. Tower'da büyük güvenlik önlemleri alınmıştır. Tasarımcıların, mühendislerin ve işçilerin karşılaştığı sorunların çoğu diğer gökdelenlerde de görülse de, bu proje keşfedilmemiş bir yere adım atmak anlamına geliyordu. Projede görev alan herkesin uzmanlığına güvenmek gerekiyordu. Tasarım tek bir mimar ya da mühendise ait değildi. C.N. Tower, birkaç yıllık bir ekip çalışmasının sonucu olsa da (köprülerle birbirine bağlanan 3 kulenin yapısı çok farklı olsa da, bu pek de kullanışlı değildi).

Kulenin inşasının hikayesi, Gök Zarı'ndaki fotoğraf sergisiyle gözler önüne seriliyor. 40.522 metreküp beton, 129 km uzunluğunda çelik ve 5.080 takviye çelikten yapılmıştır. Yapımında 1.537 kişinin görev aldığı binanın toplam ağırlığı 132.080 tondur. Sadece temeli için bile, 63 bin ton ağırlığında toprak ve killi taş çıkarıldı. Toprak 15 metre kazıldı.

Muhteşem ve zarif bir yapı olan C.N. Tower, hünerli ve titiz bir çalışma sonucunda ortaya çekici binalar çıktığını kanıtlıyor.

 

CN Tower kulesi 553,33 Metre yüksekliktedir. Çevresi 109,1 Metredir. 8.5 şiddetinde depreme dayanıklı inşa edilmiştir.

346 Metre ve yaklaşık 114 katlı binaya eşdeğer seyir ve lokantaların bulunduğu alan. Oldukça büyük bir sahaya sahip. 

447 Metre ve yaklaşık 147 katlı binaya eşdeğer bu yükseklikte seyir alanı bulunmaktadır. Bu yükseklikten Toronto gerçekten güzel gözükmektedir.

346 Metre yükseklikteki 1.kısım alanda cam üzerinden aşağıya bakmak oldukça ilginç idi. Bazı insanlra korkularından dolayı bu camın üzerine çıkamıyorlardı.

447 metreden Toronto.

   Ontario Gölü                 

Kanada-ABD sınırında yer alan Büyük Göller'den biri, en doğuda bulunanı ve en küçüğü. Yüzölçümü 19.529 km2 olan göl, doğu ve güneyde ABD'nin New York, öteki yönlerde Kanada'nın Ontario eyaletleriyle sınırlanır. Gölde ticarete yönelik balıkçılık da yapılmaktadır.

 

   Niagara Şelaleleri                

Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar.Kuzey Amerika'nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkıdır ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki "Onguiaahra" (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır. Niagara Şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur.

Niagara şelalesi dünyada tek ters akan şelaledir. Şelalenin suyu taşlara çarparak geri gelir.

Bu da dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir. Şelale bot turlarıyla ünlüdür.

Şelaleri Görmek İçin TIKLAYINIZ

Niagara şelaleleri gerçekten görülmeye değer. Dökülen suyun gürültüsü ve akan suyun heybeti çok farklı.


 

Fotoğraf Galerileri İçin TIKLAYINIZ

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam52
Toplam Ziyaret390243
Hava Durumu