• https://www.facebook.com/Flygezgin
  • https://twitter.com/flygezgin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

FlyGezgin

MOSTAR

Mostar, Bosna-Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nun idarî merkezi olan şehir.

Mostar Köprüsü,Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen, Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullandı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu.

Neretva Nehri'nin kıyısında yer alan Mostar, Hersek'in başkentidir. 105.000 nufuslu şehir, Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında büyük zarar gördü. Şehre ismini veren ünlü Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkıldı. Savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişti. Müslümanlar Mostar'ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başladı. Sırpların çoğu ise şehirden ayrıldı.

Mevsimin kış olması ve havanın yağmurlu olması nedeni ile Mostar sokakları bomboştu.

Savaştan sonra şehirde zarar gören binalar tamir, tarihi eserler restore edildi. Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları için 15 milyon dolar harcadı. Bu arada yıkılan Mostar Köprüsü ABD, Türkiye, Hollanda, İtalya ve Hırvatistan'ın katkılarıyla ER-BU adlı bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı. Kayseri ile, Mimar Sinan'ın Kayseri doğumlu olduğu için, kardeş şehir ilan edilmiştir.

Mostar'ın Blagay köyüne yakın olduğu için Blagay tekkesi adıyla da bilinen bu Halveti tekkesinin 550 yıllık bir tarihi varmış. Evliya Çelebi'nin de uğramadan geçmediği bu tekke Buna nehrinin kaynağının hemen yanına yapılmış. Buna'nın kaynağı da öyle alelade bir kaynak değil. Avrupa'daki en büyük karstik kaynaklardanmış. Saniyede 43.000 litre su çıkarak nehri oluşturuyor. Zaten görüntü olarak dağın içinden bir nehir çıkıyormuş gibi bir hali var. Suyun derecesi de oldukça soğuk. Mevsim kış ve yağmur çok yağdığından dolayı suyun debisi çok daha yüksekti.

Tekkeye bitişik bir de türbe var. Sarı Saltuk ve tekkenin uzun süre şeyhliğini yapmış Aşık Paşa'nın sandukaları var . 1644'teki Evliya Çelebi ziyaretinden sonra eklenmiş tekkeye. Şu anda tekke ziyarete açık. Tekke 2 katlı. Tavanların ahşap süslemeleri çok hoş.

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret400869
Hava Durumu