Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'nın bir sömürü merkezi olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, ''Afrika'da bulunan emperyal güçler oradan aldıklarının karşılığını hakkıyla vermelidir. Eğer bunu hakkıyla vermiyorlarsa tarih onun hesabını kendilerinden soracaktır. Ve bizler Türkiye olarak elimizden gelen desteği her an vereceğiz, vermekte kararlıyız'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Yusuf'un BM Genel Kurulu'ndaki daveti üzerine gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Ziyaretin başbakan düzeyinde ilk olması bakımından tarihi bir önemi bulunduğunu belirten Erdoğan, Türkiye ile Nijer ilişkilerinin 15. yüzyıla, Sultan Yunus'a dayandığını, İstanbulewa kentinin de bunun tarihi bir kanıtı olduğunu söyledi.
Ziyaretin başında Cumhurbaşkanı Yusuf'un ilk talebinin, ülkenin kuzeyindeki İstanbulewa bölgesi ile Niamey arasındaki 450 kilometrelik yolun yapımı olduğunu söyleyen Erdoğan, her iki taraftan 600'ü aşkın işadamının katıldığı bir toplantıda bu yolun yapımı konusunda girişimci firmaları teşvik ettiklerini söyledi.
Erdoğan, devlet garantili Türk Ekximbank kredisiyle en kısa zamanda bu projeyi gerçekleştireceklerini bildirdi. Erdoğan, bunun Türkiye-Nijer iş birliğinin ön önemli ispatı olacağını kaydetti.
Elçiliğe arazi tahsisi
Türkiye ve Nijer büyükelçiliklerinin geçen yıl karşılıklı olarak açılmasının diplomatik ilişkiler açısından çok önemli bir adım olduğunu kaydeden Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yusuf'un, 20 dönüm araziyi Türkiye büyükelçiliğine tahsis ettiğini, burada Türk mimarisiyle bir büyükelçilik binasını en kısa sürede bitireceklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarındaki Nijer Nehri'ni gösteren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Burada devasa bir nehir akıyor. Bizde bir söz var 'su akar, Türk bakar'. Sularımız denizlere akar giderdi. Şimdi Afrika'nın suları da böyle akıp gidiyor. Aklıma şu geldi, su akar Nijerli bakar. Bunu değiştirmemiz lazım. Şimdi su akar Nijer yapar olacak. Arkadaşlarımıza bunu da söyledik. Burada tabii farklı sistemleri devreye sokacağız. Barajların yapılması Nijer için hayati öneme haiz. Burada bir defa hidroelektrik santrallerin kurulması bakımından önem arz ediyor. Su olduğu halde Nijer'de su sıkıntısı var, onun giderilmesine yarayacak. Tarımla ilgili su sıkıntısı var, onun giderilmesine yarayacak. Buradaki dayanışmamız da çok önemli.
Bizim iktidar olarak bir sloganımız vardı, su medeniyettir, yol medeniyettir. Bu ikisinin halledilmesi gerek. Biz de Müslümanız. İnancımıza göre temizlik imandandır. Temizliğin de tek çaresi sudur. İnsanın temizliği için de su, şehirlerin temizliği için de su. Buna çok ihtiyacımız var. Akan nehirleri seyretmeyelim, istifade edelim. Şu haliyle bu bir israftır. Bu israfı engellememiz gerekir diye düşünüyorum.''
Konut sıkıntısı
Nijer'de konut sıkıntısı da olduğunu belirten Erdoğan, ülkenin yerel mimarisine uygun şekilde konutlaşma adımı atılması gerektiğini bildirdi.
Bu konuyu da Cumhurbaşkanı Yusuf ile görüştüklerini ve mutabakata vardıklarını kaydeden Erdoğan, ''Bu nehirlerin kıyısı gayet güzel konutlarla inanıyorum ki mimari noktada güzelleşebilir. Buralar kar amaçlı olur. Ama şehrin iç bölümlerinde de sosyal amaçlı konutlar yapılabilir. Oralarda 20 yıla kadar vadeli konutlar inşa edilebilir'' dedi.
Eğitim konusunda müşterek adımlar atılması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin hem devlet hem STK'lar vasıtasıyla eğitim öğretimde ve sağlık hizmetlerinde müşterek çalışmayı hedeflediğini belirterek, ''Zira bazı salgın hastalıklarla mücadelede bizler sizlere kardeşleriniz olarak destek olmakta kararlıyız. Özellikle uyuşturucu, alkollü içkiler, sigara ve buna benzer konularla mücadelede de STK'larımız vasıtasıyla sizlerle müşterek işbirliğine girebiliriz. Aynı şekilde Kızılayımızla sizlerle işbirliğine girebiliriz'' diye konuştu.
Bu dayanışmaların Türkiye ile Nijer arasındaki geleceği çok daha güçlü ve farklı kılacağını vurgulayan Erdoğan, 21. yüzyılı aynı ''Afrika yılı'' olarak ilan ettiklerini hatırlattı.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında bu herkesin ortak inancıdır ama artık Afrika bir sömürü merkezi olarak görülmemelidir. Afrika'da bulunan emperyal güçler oradan aldıklarının karşılığını hakkıyla vermelidir. Eğer bunu hakkıyla vermiyorlarsa tarih onun hesabını kendilerinden soracaktır. Ve bizler Türkiye olarak elimizden gelen desteği her an vereceğiz, vermekte kararlıyız. Ziyaretimiz bu yakın işbirliğinin bir ispatıdır. Bakanlarımız arasında bu süreci hızlı bir şekilde devam ettirmekte kararlıyız.''
Cumhurbaşkanı Yusuf'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün selamlarını ve Türkiye'ye davetini ileten Erdoğan, Türk milletinin selam ve sevgilerini Nijer milletine sunduğunu belirtti ve ''Yaşasın Türkiye-Nijer işbirliği'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Cumhurbaşkanı Yusuf'un konuşması
Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf da Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Görüşmelerde, Nijer için son derece önemli konularda anlaşmalar imzalandığını belirten Yusuf, suya ulaşma ve kullanımı, güvenlik, ormancılık, sağlık ve diplomatik pasaportlardan vizenin kaldırılması konularındaki anlaşmaları hatırlatarak, ''Bunlar bizim Nijer halkına yönelik önceliğimiz olar konulardı'' dedi.
Ziyaret tarihi olarak nitelendiren Yusuf, ülkenin kuzeyini güneyine bağlanan 450 kilometrelik yolun Türkiye tarafından duble yol olarak yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.